Modelhuisjes.

Modelhuisjes

Toen ik met mijn tuinspoorbaan begon kocht ik diverse huisjes van plastik. Nu ik met live steam rijd wil ik iets anders, iets stoerder, robuuster enz.

Via een activiteiten centrum hoorde ik voor het eerst over deze bouwkits in hout in 1/32 schaal. Hoewel ik nu natuurlijk geen permanente baan meer heb uitleggen vind ik het soms toch leuk om iets naast de baan te plaatsen al zou het alleen maar mooie plaatjes opleveren.

Het eerste huisje heb ik nu klaar waarvan hier een aantal foto’s. De huisjes zijn afgewerkt met printjes van stenen en dakpannen enz. Dit vind ik zelf minder mooi en zal een poging wagen voor de volgende alleen hout te gebruiken. Op dit moment heb ik nog een kit liggen voor een watermolen en een gemeentehuis.

DSCF0022

DSCF0023

Even gezellig aan de keukentafel plakken.

09-11-2010  Net als vroeger aan de keukentafel met een papieren bouwplaat. Zweet op de kop, geen tijd voor eten of drinken en uiteindelijk een leuk model. Omdat modellen van Engelse stations in Nederland zeer moeilijk te verkrijgen zijn, eens op zoek gegaan in Engeland dmv het web. Niet echt iets naar mijn zin kunnen vinden, en sowieso niets dat getoond word met een prijs, zodat ik altijd het idee heb dat prijzen klantafhankelijk zijn.

Wat opvalt is dat er tot en met spoor 0 veel geproduceerd word maar daar boven, nada niks. In Engeland is het echter zeer gebruikelijk modellen voor aankleding van een baan te maken met karton of de voor ons bekendere kartonnen bouwplaat. Een kartonnen bouwplaat in schaal 0 (1:43) moet in theorie met de moderne kopieermachines om te zetten zijn naar spoor 1 (1:32). Na verschillende website’s bekeken te hebben en dmv het stellen van wat vragen aan de diverse producenten, kwam ik in contact met de heer Edel

Wallington Station straatzijde

Na even contact met elkaar te hebben gehad, afgesproken een kleine catalogus te ontvangen. Een keurige klein boekwerkje met voldoende modellen voor de eerst komende tien jaar. Gauw een leuk model besteld van “Wallington Station GWR” wat keurig verzorgd en voorzien van instructies binnen kwam. Er zijn modellen van veel speerweg gebouwen van diverse spoorweg bedrijven in 1:43, zoals GWR, LSWR, LB&SCR, L&NWR enz.

Wallington Station perronzijde

Na vergroting en bouwen valt 1 ding op, en waar ik al enigszins voor gewaarschuwd was. De karton is te slap voor grote huisjes in 1:32. Na droging treed wat krimp en uitzet spanning op waardoor sommige vlakken bol gaan staan Heeft echter wel voor een aantal uren vermaak gezorgd en weet nu dat ik het station ga bouwen van 3mm foamboard, met gebruikmaking van de uitvergrote bouwplaat. Hier later nog een verslag van.

12-11-2010 De vorderingen.

Vandaag een start gemaakt met het bouwen van het station in foamboard. Nog nooit gebruikt, maar zo makkelijk te verwerken. Wel even zoeken naar de juiste lijm. Omdat de prints uitzetten indien je lijm gebruik op waterbasis, komt na droging en krimping alles bol te staan en daar was de bouw foamboard uiteindelijk om begonnen.

Mijn ervaring is dat een normale transparante hobbylijm goed werkt voor de prints op de wanden, maar een watervaste houtlijm beter werkt om de wanden aan elkaar te lijmen.

Kon nu mooi het geheel ophogen met 3 mm wat beter middelt indien er ook treinen in andere schaal aan het perron staan. In tegenstelling met het test model bouw ik nu wel in verschillende lagen en dit ziet er echt geweldig uit! Hoop dat het ook een beetje uitkomt op de foto’s?

Inmiddels is  Wallington Station met uitzondering van de makelaars op het dak klaar en is begonnen met een enkelsporige lokloods.


Het einde van de vakantie is alweer in zicht, en zo ook de bouw van het volgende model een seinhuis naar voorbeeld van de Cambrian, Rhymney, Taff Vale, Cardiff, Neather & Brescon en andere Welsh Constituent Railways.

Model vergt nog al wat knip en plakwerk door zijn vele raam partijen waarvan enkele te openen en sluiten zijn. Daardoor is er ook veel aandacht besteed aan het interieur omdat dit bijna volledig te zien is door de beglazing.

Zelfs de seinhandels zijn uit papier gemaakt een heel precies klusje. Trapje en relinkje uit modelbouw hout gemaakt. Nu nog wat schilderwerk en wil iets proberen om het model te weatheren (vervuilen)

Advertenties

4 Reacties to “Modelhuisjes.”

 1. Ik vind dat je dat heel mooi heeft gemaakt.

 2. Hallo Henk,

  Hartelijk dank voor u compliment.

  Op dit moment wordt er hard gewerkt aan nieuwe modellen. Deze zullen zo spoedig mogelijk aan de website met huisjes toegevoegd worden. Tevens kunt u deze artikelen binnen kort bestellen als onderdeel van mijn bouw service.

 3. Goede middag,
  Ik zag het resultaat en vond het schitterend. Helaas erg Engels en daar is niets mis mee maar ik zoek juist Franse en Italiaanse huisjes schaal 1 : 43 om voor kerstkalenders diarorama’s te kunnen maken. Doet u daar ook iets mee of in? Ben erg benieuw

  • Beste Robert,

   Zelf heb ik nog nooit modellen gezien in France of Italiaanse stijl gebouwd en moet eerlijkheid halve zeggen dat ik ook niemand ken die deze modellen maakt. Dat wil echter niet zeggen dat er geen fabrikanten zijn die modellen in schaal 0 vervaardigen of daar de normale kartonnen bouwplaten voor kunnen leveren. In schaal 0 is er nog goed te bouwen van karton terwijl in schaal 1 bouwen van karton niet gaat ivm het doorbuigen van wanden daken enz.

   De meeste kans om bouwplaten te vinden is door leveranciers te bellen of e-mailen. Meestal hebben zij wel de bereidheid u verder te helpen aan de juiste contacten of telefoonnummers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: